sobota, 12 lipca 2014

Recenzja 5 - Kroniki Świata Wynurzonego t.2

„Dziennik Bridget Jones-W pogoni za rozumem”
Helen Fielding

Powiem wam tak. Sięgnęłam po tą książkę, bo po 1. Zaciekawiła mnie okładka, po 2. Przeczytawszy pierwszą część chciałam wiedzieć co będzie dalej! Ale tego, czego się w niej dowiedziałam, nie potrafiłam przewidzieć. Szczerze powiedziawszy podeszłam do przeczytania tej książki sceptycznie. Pamiętając koniec pierwszej części, zaczęłam czytać tą. I co? Oniemiałam! 

Jak pisałam we wcześniejszej recenzji, na temat cz.1, akcja tam była trochę powolna. W tej książce było lepiej! I to o wiele! Przez wiele stron, czytałam z zapartym oddechem, bez żadnej zbędnej myśli, w całkowitej ciszy i niemalże bez przerwy! Wręcz nie mogłam się oderwać!

W tej części poznajemy bliżej Sennara, najlepszego przyjaciela Nihal (ostatniej pół-elfki), młodego czarodzieja i członka Rady. Gdy dowiedziałam się o tym, że ta książka jest o nim, lekko się zniechęciłam i miałam sobie odpuścić tą część i sięgnąć po 3, zarazem ostatnią. Jednak powiedziałam sobie stanowcze Nie!, i zaczęłam czytać. 

W Świecie Wynurzonym, jest coraz gorzej. Tyran walczy dalej. Przejmuje kolejne terytoria. Wolne Krainy mają już dość walki, która trwa już 40 lat. Mają coraz mniej wojska, a także i sił do walki o swoją wolność. 

Rada rozmyśla co zrobić, by udało się uratować ich świat. A Sennar wpada na pomysł. Trzeba skontaktować się ze Światem Zanurzonym. Nie wszyscy dobrze przyjmują jego ideę. Tamten Świat odciął się od nich już dawno temu i nikt nie wie gdzie on się znajduje. Jednak zgadzają się i czarodziej wyrusza w drogę. Jedzie do swojej ojczystej krainy, Krainy Wody i stamtąd wyrusza w drogę razem z Aires, 30-letnią kobietą, jej ojcem i całą załogą, na statku „Czarny Demon” należącym do Aires. Okazuje się, że załoga z którą płynie, to piraci.

Jednak ludzie w Zalenii (bo tak nazywa się Świat Zanurzony) zabijają każdego, kto się do nich przedostanie z Góry. 

Są to istoty, żyjące już wiele lat w głębi oceanu, o białych włosach i niemalże przeźroczystej skórze. 

Czy nasz czarodziej, przeżyje? 

Czy uda mu się dotrzeć do Zalenii? 

Czy przedrze się przez różne, straszne niebezpieczeństwa na które natrafi po drodze? 

Czy mieszkańcy Zalenii będą łaskawi i oszczędzą mu życia, a także spełnią jego prośbę o pomoc militarną?

A co jeśli Tyran dotrze do Świata Zanurzonego?

Dowiemy się też w tej książce, o sekrecie Ida, nauczyciela Nihal. Zaszokuje was to, co się tam okaże. 

I poznamy prawdziwe przeznaczenie, naszego pół-elfa, które wypełni się w 3 części. I informuję, że jest to wielki szok, dla kogoś kto zżył się z tą piękną i silną dziewczyną.

Bardzo podobał mi się w tej książce, upór Sennara, który mimo tak wielu trudności, pułapek i przeszkód, wciąż trwał przy swoim, a także dobroć Nihal, która uratowała swojego przyjaciela Lajosa i pomogła mu spełnić jego marzenia. Autorka wiele razy mnie zaskakiwała, czasami tak mocno, że musiałam na chwilę odłożyć książkę, by to przemyśleć. 

Tym razem stwierdzam, że taka narracja (trzecio osobowa), jest idealna! Doskonale oddaje nastrój książki i uczucia bohaterów. Nie chciałabym, by była inna narracja.

Książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie, chyba nawet jeszcze lepsze niż wcześniejsza część. Jest naprawdę niesamowita i polecam ją z całego serca. 

Ilość stron: 357

Info: T.3, „Talizman Mocy”. Są też o tym świecie 3 inne książki, seria „Wojny Świata Wynurzonego”, akcja odbywa się po śmierci Nihal i Sennara, T.1 to „Sekta Zabójców”, T.2 „Dwie wojowniczki”, a T.3 „Nowe Królestwo”.

Ocena: 10/10, bo w pełni na to zasługuje *.*

Buziaki, Książko-maniaczka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz