niedziela, 13 lipca 2014

Recenzja 6 - Kroniki Świata Wynurzonego t.3

„Kroniki Świata Wynurzonego – T.3 Talizman Mocy”
Licia Troisi

Nie zaczęłam pisać tej recenzji od razu. Po przeczytaniu tej książki, ostatniej części z tej serii, poczułam pustkę. I musiałam sobie ją przemyśleć, więc zamiast brać się od razu za pisanie, wstąpiłam do babci, by tam w ciszy ją przemyśleć, a także po to, by babcię odwiedzić. Książka wywarła na mnie, tak ogromne wrażenie, że do teraz, a minęły już ze 3-4 godziny od jej skończenia, wciąż czuję na sobie jej piętno. Początek jest ciekawy, owszem!, lecz końcówka, gdy jest dosyć niepewny koniec, gdy jest on dwuznaczny, aż zapiera dech! Mało brakowało, a uroniłabym łzę. Naprawdę! Wczułam się w tą książkę całą swoją duszą, a ona się w niej wyryła. Mogę jedno obiecać, jestem pewna, że nigdy tej części nie zapomnę. 

Spotkałam się z opinią, że iż ostatni tom, jest nudny i nie tak ciekawy jak pierwsze dwa. Jednak, zaprzeczam tym słowom! Książka od pierwszej strony promieniuje magią, przygodą, a nawet miłością! Hah, więcej nie zdradzę. 

Nihal, wojowniczka, Jeździec Smoka i ostatni Pół-Elf, w tej części, musi zebrać 8 magicznych kamieni, do talizmanu, podarowanego przez Reis, nauczycielkę Soany, która nauczyła Nihal magii. Chociaż w sumie, słowo „podarowanego”, nie oddaje tego w pełni, a nawet jest zakłamaniem. Jest to talizman podrzucony siłą woli, mimo niechęci bohaterki. To nie jest takie łatwe jak się wydaje! Każdego kamienia, ukrytego w sanktuarium strzeże strażnik! By zdobyć kamień, Pół-Elf musi wykazać się nie tylko siłą, wytrwałością, cierpliwością i wytrzymałością, ale także i musi być godna, by je posiąść. By uratować swój świat musi ona odnaleźć wszystkie kamienie i zebrawszy je w talizmanie, przybyć do Wielkiej Krainy, gdzie ma swą twierdzę Tyran. Tam musi wykrzyczeć nazwy kamieni i wypowiedzieć tajemniczą, magiczną formułę. Jednak jest pewna skaza. Amulet wtedy, zacznie zabierać siłę Nihal i możliwe, iż wojowniczka przypłaci życiem wolność innych. Wtedy cała magia świata zniknie na jeden dzień, dając szansę na pokonanie Tyrana. 

W chwili, gdy Nihal, nie może podróżować dalej, by odnaleźć kamienie, wyrusza po nie Sennar, jej przyjaciel. Jednak tylko Elf, lub Pół-Elf, może dotykać talizmanu i posiąść jego moc. Każdy inny, po niedługim czasie umrze.

Dowiadujemy się też wstrząsających faktów, które naprawdę nas nie tylko zadziwią, ale także i przerażą, i zasmucą. 

Tyran jednak nie jest taki, jaki się zawsze wydawał. Czy Tyran mógł kochać? Może pragnie on czegoś więcej, niż tylko zawładnięcia ich światem?

A Reis, straszna starucha, będąca także w T.2, czy ona czegoś nie ukrywa? Czy to możliwe, by kiedyś, gdy była piękna, popełniła straszny błąd przez swojego ojca? 

Zerknijmy jeszcze na Ido. Stanie mu się coś strasznego, jednak nie podda się. Będzie ćwiczył, by znów być takim jak dawniej.

Czy Nihal uda się uratować swój świat i samej przy tym nie zginąć? Czy odnajdzie ona w końcu sens swojego życia? A co jeśli jest on obok niej, a ona tego nie widzi? Kto ją pocieszy po śmierci najlepszego przyjaciela, giermka, Lajosa? Gdy Sennar spotka Aires, kapitan statku, dzięki któremu, Sennar dostał się do Świata Zanurzonego, Nihal będzie nie w sosie, zazdrosna o piękną piratkę.

Jest to naprawdę świetnie napisana książka i naprawdę warto po nią sięgnąć (oczywiście przeczytawszy wcześniejsze części). 

Przyznam się szczerze, że nie mam do niej ani słowa krytyki. Naprawdę bardzo podobały mi się w tej książce, przygody, jakie nasi bohaterowie musieli przeżyć, by zdobyć kamienie, ale zasmuciła mnie śmierć Lajosa, naprawdę bardzo go polubiłam. Pokochałam tą książkę całym sercem <3

Chciałabym dodać coś więcej, jednak nie potrafię, Chyba wyczerpałam cały zasób słów, jakie miałam do użycia. Wciąż jest od wrażeniem książki i nie mogę się z tego otrząsnąć. Jest tak cudowna, że brak mi słów, chyba po raz pierwszy w moim życiu.

Na koniec dodam tylko, że nie wszystko jest takie, jakie nam się wydaje. 

Ilość stron: 450

Info: Są też o tym świecie 3 inne książki, seria „Wojny Świata Wynurzonego”, akcja odbywa się po śmierci Nihal i Sennara, T.1 to „Sekta Zabójców”, T.2 „Dwie wojowniczki”, a T.3 „Nowe Królestwo”.

Ocena: 10/10, choć gdybym mogła, dałabym jedenaście. Książka powyżej skali! Naprawdę ją uwielbiam

Buziaki, Książko-maniaczka

2 komentarze:

1. Z chęcią bym przeczytała pierwszą część tej serii! :)
    shelf-of-books.blogspot.com

OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest także i recenzja 1 częsci :) http://willow-i-ksiazki.blogspot.com/2014/07/recenzja-4-kroniki-swiata-wynurzonego-t1.html
      Zajrzę na twojego bloga :)

Usuń